MENY
SVT logotyp
MENY

Ett SVT för hela Sverige

8,5 miljoner svenskar använder SVT varje vecka.

50

orter

Vid utgången av 2023 fanns SVT på 50 orter runt om i Sverige.

Vad tycker publiken om SVT?

SVT vill vara en självklar del av människors vardag. Därför är det viktigt att publiken använder och uppskattar SVT:s kanaler och tjänster. Samtidigt så ökar konkurrensen om människors tid och uppmärksamhet.

Här följer 3 boxar i en karusell med rubrikerna Tack för förtroendet, Kampen om publiken och En älskad playtjänst.

Tack för förtroendet

Förtroendet för medier i Sverige ligger stabilt på höga nivåer, också i en internationell jämförelse. Högst är förtroendet för public service-företagen SVT och SR med 75 respektive 73 procent.

Kampen om publiken

Konkurrensen om den svenska tv-publiken har aldrig varit så intensiv. SVT konkurrerar i dag med internationella storföretag som producerar för en världsmarknad med enorma programbudgetar.

En älskad playtjänst

Under 2023 utnämndes SVT Play för fjärde året i rad till Sveriges mest populära strömningstjänst, enligt Streamingbarometern. 73 procent svarar att de föredrar SVT Play. På andra och tredje plats kommer TV4 Play respektive Netflix.

Visste du att...

Allt fler människor undviker nyheter. I Finland 21 procent, i Sverige 22, i Norge och Danmark 23 och i Storbritanien hela 41 procent, enligt Reuters institut.

Hela Sveriges television

SVT är till för alla. Utbudet ska spegla hela landet och vara lätt att ta del av. SVT har uppdrag att erbjuda ett mångsidigt utbud, som rymmer de senaste nyheterna, men också programmen som samlar Sverige och skapar gemensamma upplevelser. Opartiskhet och saklighet är viktiga värden för vårt utbud.

Här följer 3 boxar i en karusell med rubrikerna Här finns SVT, Här tar du del av SVT och Så granskas SVT.

Här finns SVT

SVT ska bevaka och spegla hela Sverige. Därför har SVT de senaste åren kraftigt ökat närvaron i landet och vid utgången 2023 har SVT nått målet att finnas på 50 platser.

Här tar du del av SVT

SVT ska vara lätt att ta del av. När tv-vanorna förändras blir de digitala plattformarna allt viktigare. SVT Play samlar SVT:s utbud och appen SVT Nyheter innehåller de senaste nyheterna.  

Så granskas SVT

Vem som helst kan anmäla program till granskning­snämnden. Under 2023 beslutade nämnden i 835 anmälningar mot SVT. I 7 fall fälldes SVT, den lägsta siffran sedan granskningsnämnden bildades 1994.

40

minuter

SVT används 40 minuter per person och dag. Tio av dessa minuter är enbart online.

28

gånger

28 gånger sände SVT Viktigt Meddelande till Allmänheten 2023.

Nedan ser du ett urval av de villkor som gäller för SVT:s organisation, distribution, säkerhet och beredskap

Året med SVT är en kortversion av SVT:s årliga public service-redovisning och här redovisar vi ett urval av de villkor som gäller för SVT:s organisation, distribution, säkerhet och beredskap.

I den årliga redovisningen presenteras vad vi gjort för att leva upp till alla de villkor som riksdagen ställer på SVT i sändningstillståndet och medelsvillkoren.